Wat is Dry needling?

Dry needling is een behandelmethode, waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek spieren aanprikt. Het is een onderdeel van een totale behandeling, die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Met Dry Needling worden spierverhardingen, zogenaamde “myofasciale triggerpoints”, ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen, die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress en overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/ of nek bij computergebruik, overbelasting/ blessures bij sporters. Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia. Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door een periode van gips. Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld na een botbreuk of een operatie.
De fysiotherapeut zoekt naar deze triggerpoints, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

Voor wie is Dry needling geschikt?

De behandeling richt zich met name op die klachten, waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, nekklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde “local twitch respons” (een soort reflex, vergelijkbaar met het hamertje op je kniepees), waarna deze spier zich meer ontspant. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. Onze fysiotherapeut betrekt deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken door middel van oefentherapie.

Hoe verloopt het traject?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht, die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng. Ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteed in zijn onderzoek ook daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

Komt u zonder verwijzing, dan screent de fysiotherapeut eerst uw klachten. Dit gebeurt aan de hand van een standaard vragenlijst.
Komt u via de huisarts of specialist? Dan heeft deze de screening al gedaan. Daarna doet de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek. De therapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Aan de hand van de uitkomsten stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op.

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt en soms kan het wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid neemt toe en de pijn kan al direct minder zijn. Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Dit verdwijnt dan ook weer snel. In de eerste behandeling zal de fysiotherapeut zich beperken in het aanprikken van meerdere spieren om uw reactie te testen.

Voor meer informatie over dry needling kunt u kijken op https://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php

Voor aanvang van de behandeling dient het zogenaamde Informed Consent formulier ingevuld en ondertekend te zijn. U kunt deze bij de eerste afspraak meenemen.

Download hier het formulier

We hopen dat we u voldoende hebben geïnformeerd over de risico's van deze behandeling.

ONZE SPECIALISTEN

Wordt Dry needling vergoed?

U kunt zonder verwijzing van de (huis)arts of specialist naar een fysiotherapeut voor behandeling met dry needling. Enkele zorgverzekeraars verlangen wel een verwijzing. Controleer daarom altijd uw polisvoorwaarden. Behandeling met dry needling maakt bij IN-MOTION onderdeel uit van een reguliere behandeling fysiotherapie. Er worden door ons geen aparte kosten in rekening gebracht.

Op welke locaties kan ik terecht?