Wat is Manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is om de gewrichten beter te laten functioneren en om de houding en de bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken, die hij bij de gewrichten toepast. (Zoals manipulaties, in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd.)
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. De bewegingsvrijheid verbetert onmiddellijk en de pijn neemt af. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een Master Manueel Therapeut (MMT) is een fysiotherapeut die een masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Tevens is de MMT geschoold in het opsporen van oorzaken van zogenoemde A-specifieke klachten. Dit zijn klachten zonder aanwijsbare medische oorzaak. Dit soort klachten ontstaat vaak door een onbalans in de belasting en de belastbaarheid.

Voor wie is Manuele therapie geschikt?

De manueel therapeut kan veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten positief beïnvloeden. Hierbij kunt u denken aan:

- hoofd- en nekpijn
- nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn
- lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- bepaalde vormen van duizeligheid
- kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
- heupklachten
- huilbaby’s, KISS/KIDD – kinderen [meer informatie]

Hoe verloopt het traject?

Komt u zonder verwijzing, dan screent de manueel therapeut eerst uw klachten. Dit gebeurt aan de hand van een standaard vragenlijst. Komt u via de huisarts of specialist? Dan heeft deze de screening al gedaan.
Daarna doet de manueel therapeut een lichamelijk onderzoek. De therapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Aan de hand van de uitkomsten stelt de manuele therapeut samen met u een behandelplan op.

Wordt Manuele therapie vergoed?

Fysiotherapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering conform uw polisvoorwaarden. Raadpleeg de polis voor de voorwaarden van uw (aanvullende) zorgverzekering.
Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt over rechtstreekse declaratie. Voor meer informatie neemt u contact op met onze praktijk.

Op welke locaties kan ik terecht?