Wat is Oedeem fysiotherapie?

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. De vochtopeenhoping komt door een slecht of niet functionerend lymfesysteem. Oedeem komt onder meer voor bij bloedvat problemen, littekens of (borst-)kanker. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van een operatie, ongeval, bestraling of chemotherapie. Dit wordt secundair oedeem genoemd. Als de aandoening aangeboren is, noemen we het een primair oedeem.

De oedeemfysiotherapeut gebruikt verschillende behandelvormen tegen de vochtopeenhoping, zoals:

- oefentherapie
- manuele lymfedrainage
- ademhalingsoefeningen
- lymfetaping compressietherapie in de vorm van bandageren/zwachtelen en later het dragen van een therapeutisch elastische kous
- adviezen over huidverzorging en leefregels.

De oedeemfysiotherapeut kan bandages, tape, speciaal ontwikkelde compressie-apparatuur en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan, of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. De bandages zorgen voor een continue druk van buitenaf, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.

De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht onder meer met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doet de patiënt vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Dit helpt om vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen.

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek voor het verhogen van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen verplaatst de therapeut het vocht naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is. Zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen.

Door een zeer rekbare katoenen tape met elastische vezels onder spanning op de huid aan te brengen ontstaat ruimte bij de uiteindjes van de lymfevaten. Hierdoor kan de lymfe uit het weefsel worden opgenomen en afgevoerd. Lymfetaping is een aanvulling op de manuele lymfedrainage.

Voor wie is Oedeem fysiotherapie geschikt?

De oedeemfysiotherapeut kan veel vochtopeenhopingen in het lichaam behandelen. Hierbij kunt u denken aan:

- veneus oedeem (bij slechte bloedvaten)
- lymfoedeem als gevolg van het verwijderen van lymfeklieren, bijvoorbeeld na borstkanker of prostaatkanker
- reumatisch oedeem
- traumatisch oedeem
- na bestraling (radiotherapie)
- lipoedeem (een ophoping van vet en vocht in het weefsel)
- oedeem door falen van inwendige organen (bijv. nieren, hart, longen, lever)
- oedeem door medicatie

Hoe verloopt het traject?

Komt u zonder verwijzing, dan screent de oedeemtherapeut eerst uw klachten. Dit gebeurt aan de hand van een standaard vragenlijst.
Komt u via de huisarts of specialist? Dan heeft deze de screening al gedaan. Daarna doet de oedeemtherapeut een lichamelijk onderzoek. De therapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Aan de hand van de uitkomsten stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op.

Wordt Oedeem fysiotherapie vergoed?

U kunt zonder verwijzing van de (huis)arts of specialist naar een oedeemtherapeut. Enkele zorgverzekeraars verlangen wel een verwijzing. Controleer daarom altijd uw polisvoorwaarden. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan, is altijd een verwijzing noodzakelijk.

Op welke locaties kan ik terecht?